Forum M³odzi Socjali¶ci Strona G³ówna M³odzi Socjali¶ci
Forum dyskusyjne stowarzyszenia "M³odzi Socjali¶ci"

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ciZaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   ZalogujZaloguj 

RSS

Jaki podrêcznik?
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3  Nastêpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum M³odzi Socjali¶ci Strona G³ówna -> O M³odych Socjalistach
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
Rosanti

Do³±czy³: 05 Sty 2008

PostWys³any: 09-02-2010 - 00:52:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bogwojny napisa³/a:
Rosanti ekonomia jest nauk± spo³eczn± bo jest zwi±zana z rozwojem spo³eczeñstwa, bada prawa jakie oddzia³uj± na nie etc.
Bli¿ej opisa³ ten problem np jeden z najwiêkszych filozofów polskich, profesor Kotarbiñski (co cieszy tym bardziej ¿e by³ ateist± Wink )

Libera³owie uwa¿aj± ¿e ekonomia jest nauk± ¶cis³± chyba z tego wzglêdu i¿ nie znaj±c metodologii nauk twierdz± ¿e nauki spo³eczno-humanistyczne to paso¿ytnictwo, st±d wielu z nich nie chce "byæ paso¿ytami" Wink

Ojojoj, ojojoj, co za herezja! Niestety ju¿ dzisiaj nie jestem w stanie Ci odpowiedzieæ - zrobiê to jutro, a tym czasem - przygotuj siê na zaoranie! Twisted Evil
bogwojny

Do³±czy³: 11 Lut 2008

PostWys³any: 09-02-2010 - 12:09:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Napisa³em wprost w wielkim skrócie g³ówne my¶li najwiêkszego autorytetu polskiego w dziedzinie metodologii nauk, twórcy prakseologii - profesora Tadeusza Kotarbiñskiego. Badacza nauk, osoby która wnios³y du¿y wk³ad do nauki o poprawnym rozumowaniu - logiki.
Je¿eli jeste¶ w stanie podwa¿aæ w jednym po¶cie jego dorobek to mo¿e lepiej nie "oraj" tylko udaj siê do jakiego¶ wydawnictwa. Twierdzisz ¿e to herezje, ciekawe dlaczego. My¶lê ze ka¿dy wydzia³ i uniwersytet w tym kraju wyda Twoje pogl±dy, bo bêd± one rewolucyjne.
PS. A tak powa¿nie je¿eli jeste¶ w stanie podwa¿yæ ten podzia³ (którego nikt w³a¶ciwie nie kwestionuje) to mo¿e pomy¶l o profesurze na jakim¶ uniwersytecie? Swoj± drog± to ujawnia nam siê nowy geniusz.
bogwojny

PostWys³any: 09-02-2010 - 12:12:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Nie? - móg³by¶ przyznaæ kredyt za zakup domu, ka¿demu bezrobotnemu murzynowi, bez wykszta³cenia, bez szans na sp³atê, który siê napatoczy, a potem zwaliæ winê za krach na wolny rynek:) to bardzo lukratywne zajêcie. i po¿yteczne.

Wybacz - ale przecie¿ sami dawali te kredyty komu chcieli Twisted Evil Przecie¿ by³a to wolna wola tych przedsiêbiorców którzy te kredyty udzielali. Kogo mam obwiniaæ ze udzieli³ im tego kredytu? Pañstwo? Przecie¿ to przedsiêbiorcy ich udzielali.
Rosanti

PostWys³any: 09-02-2010 - 20:18:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Problem metodologii jest bardzo wa¿nym problemem w ca³ej filozofii nauki, bo co by by³o, gdyby np. fizyka zrezygnowa³a z aparatu matematycznego, albo odwrotnie - filologowie zaczêli go wykorzystywaæ do analizy twórczo¶ci Mickiewicza? Oczywi¶cie w najlepszym przypadku uniemo¿liwiliby sobie rozwój, natomiast w najgorszym - wyci±gnê³y b³êdne wnioski i zabrnê³y w absolutnie ¶lep± uliczkê. Przyznajê, ¿e to s± skrajne przyk³ady, ale najlepiej ukazuj± sedno sprawy.

To nie prawda, ¿e
bogwojny napisa³/a:
Libera³owie uwa¿aj± ¿e ekonomia jest nauk± ¶cis³±
a przynajmniej nie wszyscy, ba! - Ludig von Mises stwierdzi³: ekonomia ma charakter uniwersalny, jest nauk± absolutnie, w pe³ni humanistyczn±. I takie jest zdanie ASE, dlatego troche siê kur... zdziwi³em, ¿e jacy¶ wolno¶ciowcy twierdzili inaczej, ale byæ mo¿e nie byli austriakami (takie odnios³em wra¿enie), albo byli austriakami, a przy okazji - kompletnymi idiotami (nie jestem radyka³em i nie wykluczam z zasady takiej mo¿liwo¶ci Laughing) - nie wiem bo ich nie znam i mnie nie obchodz±, to o was mi chodzi...

Nie zgadzam siê, te¿ ¿e
Cytat:
Libera³owie uwa¿aj± ¿e nauki spo³eczno-humanistyczne to paso¿ytnictwo
poniewa¿ nauka w ogóle nie mo¿e byæ paso¿ytnicza, w ka¿dym b±d¼ razie nei wiem kto Ci takich bzdur naopowiada³ i to mia³em na my¶li oskar¿aj±c Ciê o herezje.

Cytat:
Je¿eli jeste¶ w stanie podwa¿aæ w jednym po¶cie jego dorobek
Ja nie podwa¿am jego dorobku, wrêcz odwrotnie, uwa¿am ¿e prawa ekonomiczne powinno siê wyprowadzaæ wy³±cznie na drodze dedukcyjnego rozumowania, przy u¿yciu narzêdzi prakseologii.

Cytat:
Wybacz - ale przecie¿ sami dawali te kredyty komu chcieli Twisted Evil Przecie¿ by³a to wolna wola tych przedsiêbiorców którzy te kredyty udzielali. Kogo mam obwiniaæ ze udzieli³ im tego kredytu? Pañstwo? Przecie¿ to przedsiêbiorcy ich udzielali.
Owszem i normalnie wszystko by³oby w porz±dku (lekkomy¶lni klienci banku stracili by swoje oszczêdno¶ci, nierozs±dni bankierzy zostaliby ukarani bankructwem, w szczególno¶ci kapita³ odp³yn±³by od g³upich do m±drych - to jedna z najwa¿niejszych funkcji rynku kapita³owego! a wszyscy byliby bogatsi w do¶wiadczenie), natomiast problem pojawia siê wtedy gdy pañstwo, te kredyty gwarantuje.

Jedn± z 10 najwa¿niejszych zasad ekonomii jest: ludzie reaguj± na bod¼ce. Mo¿liwo¶ci s± dwie: albo kto¶ ma zdolno¶æ do sp³acenia kredytu, i ten kredyt by dosta³, a wtedy po co zachêcaæ bank do udzielenia mu go? albo: nie ma mo¿liwo¶ci sp³acenia kredytu, ale poniewa¿ pañstwo gwarantuje jego sp³atê - dostaje go. Co jest naj¶mieszniejsze, to to, ¿e gdy banki zaczê³y upadaæ w wyniku takiej polityki, to my, oskar¿ali¶my pañstwo o interwencjonizm (i s³usznie! gwarancje s± form± interwencjonizmu!), a wy o to, ¿e zabiera ludziom ich pieni±dze i wyp³aca odszkodowania korporacjom (i s³usznie! ich zysk, ich ryzyko poniesienia straty) Laughing

Ostatnio zmieniony przez Rosanti dnia 09-02-2010 - 20:26:36, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Powrót do góry
bogwojny

PostWys³any: 09-02-2010 - 20:26:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Ojojoj, ojojoj, co za herezja! Niestety ju¿ dzisiaj nie jestem w stanie Ci odpowiedzieæ - zrobiê to jutro, a tym czasem - przygotuj siê na zaoranie! Twisted Evil

Cytat:
Ja nie podwa¿am jego dorobku, wrêcz odwrotnie

Rozdwojenie ja¼ni czy by³es na kacu? Wink
Rosanti

PostWys³any: 09-02-2010 - 20:30:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rosanti napisa³/a:
Nie zgadzam siê, te¿ ¿e libera³owie uwa¿aj± ¿e nauki spo³eczno-humanistyczne to paso¿ytnictwo, poniewa¿ nauka w ogóle nie mo¿e byæ paso¿ytnicza, w ka¿dym b±d¼ razie nei wiem kto Ci takich bzdur naopowiada³ i to mia³em na my¶li oskar¿aj±c Ciê o herezje.

bogwojny napisa³/a:
Cytat:
Ja nie podwa¿am jego dorobku, wrêcz odwrotnie
Rozdwojenie ja¼ni czy by³es na kacu? Wink
Byæ mo¿e mam problemy z sob±, byæ mo¿e mam problemy z alkoholem - ale tym razem to nie by³o ani jedno, ani drugie.
Rosanti

PostWys³any: 21-03-2010 - 23:52:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Od¶wie¿am. Mam do opchniêcia dwóch Ko³odków, konkretnie "Wêdruj±cy ¶wiat". Nowe, absolutnie nieu¿ywane. Jeden jest z autografem. Czy by³by kto¶ chêtny, ¿eby kupiæ? Tanio spuszczê.
liber ³a³

Do³±czy³: 13 Lip 2010

PostWys³any: 14-07-2010 - 16:14:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Wolny wybór" Milton Friedman.
Czytajcie ksi±¿ki ludzi powa¿nych, których teorie siê sprawdzi³y.
Powrót do góry
Majrys
towarzysz/towarzyszka

Do³±czy³: 31 Maj 2007
Sk±d: Zgierz/£ód¼

PostWys³any: 14-07-2010 - 16:20:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

liber ³a³ napisa³/a:

Rolling Eyes Very Happy
"Nikt z nas nie ceni³ zbytnio rodzaju odwagi, jakiej trzeba, by daæ siê zastrzeliæ w imiê idei narodu, który w najlepszym wypadku jest kartelem handlarzy futer i spekulantów skór±, a w najgorszym – kulturalnym stowarzyszeniem psychopatów, którzy, jak na przyk³ad, Niemcy, maszeruj± z tomem Goethego w plecaku i nak³uwaj± na swoje bagnety Francuzów i Rosjan." Tristan Tzara (1896-1963)
Powrót do góry
liberalny

Do³±czy³: 19 Lip 2008

PostWys³any: 14-07-2010 - 16:36:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

liber ³a³ napisa³/a:

Zdecydowanie bardziej poleca³bym Misesa albo Rothbarda.

Do³±czy³: 29 Cze 2009
Sk±d: Pi³a

PostWys³any: 14-07-2010 - 16:40:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powrót do góry
£ukasz Markowski
towarzysz/towarzyszka

Do³±czy³: 09 Pa¼ 2008
Sk±d: Bia³ystok/Warszawa

PostWys³any: 14-07-2010 - 17:06:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

liberalny napisa³/a:
liber ³a³ napisa³/a:

Zdecydowanie bardziej poleca³bym Misesa albo Rothbarda.

ch³opaki nie s³yszeli jeszcze o kryzysie Razz pewnie w najwy¿szym czasie nic nie by³o na ten temat Laughing
Powrót do góry
liber ³a³

Do³±czy³: 13 Lip 2010

PostWys³any: 14-07-2010 - 17:11:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz na my¶li kryzys Grecki, Islandzki, czy ten w USA gdzie rozdawano kredyty.
Powrót do góry
£ukasz Markowski
towarzysz/towarzyszka

Do³±czy³: 09 Pa¼ 2008
Sk±d: Bia³ystok/Warszawa

PostWys³any: 15-07-2010 - 14:39:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

liber ³a³ napisa³/a:
Masz na my¶li kryzys Grecki, Islandzki, czy ten w USA gdzie rozdawano kredyty.

Wszystkie pokazuj± upadek my¶li neoliberalnej, o którym mówi± ju¿ nawet twórcy tej ideologii. Oczywi¶cie s± jeszcze pojedyncze ¶wiry, które twierdz±, ze winê ponosz± amerykañscy socjali¶ci, chocia¿ jeszcze niedawno przedstawiali USA jako kraj idealny. Laughing
Powrót do góry
Chancho

Do³±czy³: 29 Kwi 2010

PostWys³any: 15-07-2010 - 14:49:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziwny jest przyk³ad Islanii skoro nawet Korwin mówi³ o tym kraju pozytywnie, gdzie jest jeden z najwy¿szych wska¼ników konkurencyjno¶ci.
No tak, dopóki nie by³o kryzysu USA by³y kapitalistyczne, nasta³ kryzys sta³y siê nagle socjalistyczne
Powrót do góry
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum M³odzi Socjali¶ci Strona G³ówna -> O M³odych Socjalistach Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3  Nastêpny
Strona 2 z 3

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach